ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
30 Μαρτίου 1989
Βιβή Βασιλοπούλου
Τέχνες και γράμματα
Από το ύφασμα στη ζωγραφική
Αν και η Πέπη Σβορώνου-Κοκκινίδου εκθέτει για πρώτη φορά δουλειά της, εν τούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί μια νέα ζωγράφος. Μαθήτρια του Μόραλη και του Παπαλουκά, μετά τη Σχολή Καλών Τεχνών αφιερώθηκε στη σχεδίαση φορεμάτων από τυπωτά ή ζωγραφικά υφάσματα, μια δουλειά που προωθήθηκε από μεγάλους οίκους μόδας στην Ευρώπη και Αμερική και την εξασφάλισε τη διεθνή αναγνώριση.
Ας σημειωθεί ότι σ’ ένα μεταβατικό στάδιο προσανατολισμού προς τη ζωγραφική, χρησιμοποίησε τα υφάσματά της με κολάζ σε συνδυασμό με άλλα υλικά και χρώμα. Στην τωρινή της δουλειά απελευθερώνει με τόλμη μια δυναμική χρωματική γραφή μέσα στην οποία γεννιέται η «σημαίνουσα μορφή» ανθρώπου ή ζώου, μια μορφή που συμμετέχει ενεργά στις δύο «κοσμικές δυνάμεις μεταμόρφωσης», την αφαίρεση και την απεικόνιση. Γενικά, είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι σ’ αυτή την προσπάθειά της η Π. Σβ. Κ. μέσα σε γενικούς τύπους, εύκολα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά και αναπόφευκτες αναφορές στα προηγούμενα, είναι να προστατεύσει αποφασιστικά το δικό της ιδίωμα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
18 Απριλίου 1989
Μαρία Μαραγκού
Από το ύφασμα, υλικό της προηγούμενης δουλειάς της, η Πέπη Σβοιρώνου-Κοκκινίδου περνά στο χρώμα, στη δουλειά που παρουσιάζει στην γκαλερί Μέδουσα.
Η ανθρώπινη φιγούρα ή τα ζωόμορφα σχήματα που ξεπετάγονται μέσα από έναν άκρατο χρωματικό πλούτο που παραπέμπει στο πρωτογονισμό, έχουν υπόσταση ενεργοποιημένη από την ισχυρή μνήμη της παρατήρησης της φύσης και τις προσλαμβάνουσες της δυτικής ζωγραφικής.
Η ένταση δημιουργείται από την αντιπαράθεση ενστίκτου-γνώσης και διοχετεύεται επιζητώντας τη συμμετοχή του θεατή στις «φαντασιώσεις» που γεννά ο ζωγραφικός χώρος της Σβορώνου.
Η ζωτικότητα διοχετεύεται προς το παρόν άναρχα, ωστόσο δεν ενοχλεί, μια και εκφράζει αληθινά αισθήματα, αλλά και τη θεμιτή ανάγκη της ζωγράφου να γνωστοποιήσει τα περάσματά της από μια περισσότερο κονστρουκτιβιστική τάση στο απελευθερωμένο ένστικτο.