ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
16 Νοεμβρίου 2006
Κώστας Μοσχονάς
Με άγνωστα έργα του Μάριου Πράσινου
«Η ζωγραφική είναι η γραφή μου. Γράφω όταν ζωγραφίζω», έλεγε ο ελληνικής καταγωγής εικαστικός Μάριος Πράσινος (1916 – 1985) που έδρασε στη Γαλλία, κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση. Ανήκε στη «Σχολή του Παρισιού», γοητεύτηκε από το κίνημα του υπερρεαλισμού, συμπορεύτηκε με τον Μπρετόν, τον Ελιάρ, τον Νταλί, τον Καμί, πριν απορροφηθεί από την ελευθερία και τη δύναμη τη λεγόμενης «Άμορφης Τέχνης».
Όσοι δεν κατάφεραν, μέχρι σήμερα, να δουν τη δουλειά του Μάριου Πράσινου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μέσα από άγνωστα έργα του πρωτοπόρου εικαστικού, στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου στην γκαλερί της Μαρίας Δημητριάδη, «Μέδουσα»: σχέδια, τέμπερες και λάδια σε χαρτί, από το 1938 ώς το 1958. Με εφανή τη μετατόπιση του ενδιαφέροντός του από τα πορτρέτα και τις νεκρές φύσεις στο τοπίο και τα δέντρα, που θα αποτελέσουν από τότε τα κεντρικά θέματα της ζωγραφικής του.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσης μια σημαντική έγχρωμη μονογραφία αφιερωμένη στον εικαστικό από τις εκδόσεις «Actes Sud», η οποία φωτίζει την πολύπλευρη καλλιτεχνική του δραστηριότητα.. Υπήρξε ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, σκηνογράφος, σχεδιαστής ταπισερί και συγγραφέας.
Ορισμένοι σταθμοί στην πορεία του είναι η σκηνογραφία που έκανε για τον Ζαν Βιλάρ, στο πρώτο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 1946, καθώς και η πρώτη διαμονή του στην Ελλάδα το 1958. Ύστερα από μια κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου με τον Αλμπέρ Καμί και τον Μισέλ Γκαλιμάρ νοίκιασε για μερικούς μήνες ένα σπίτι στις Σπέτσες, όπου η διαμονή του αποδείχτηκε καθοριστική. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε τη σειρά με τα κυπαρίσσια των Σπετσών, της οποίας κατάληξη θα αποτελέσει ο πίνακας «Μελτέμι», το 1959. Στα χρόνια του ’60 θα ζωηρέψει το ενδιαφέρον του για την προσωπογραφία, ενώ τις επόμενες δεκαετίες θα ασχοληθεί με τα τουρκικά τοπία, τη γλυπτική, ενώ από το 1980 μέχρι το θάνατό του θα επικεντρωθεί στη σειρά με τα δέντρα, για να καταλήξει στους πίνακες του Μαρτυρίου. Έργα του κοσμούν το Παρεκκλήσι Notre Dame de Pitie στο Saint Remy της Προβηγκίας και αποτελούν τμήμα δωρεάς των 108 έργων του Μάριου Πράσινου προς το γαλλικό κράτος το 1985, χρονιά του θανάτου του.
ΕΣΤΙΑ
27 Νοεμβρίου 2006
Κρίστα Κωνσταντινίδη
Με ενθουσιασμό υποδεχτήκαμε την έκθεση – αφιέρωμα της «Μέδουσας» στον Μάριο Πράσινο (1916-1985) αφού – αν θυμάμαι καλά η τελευταία του ατομική στην Αθήνα ήταν το 1984, λίγο πριν το θάνατό του. Και, πολύ αργότερα, η εξαιρετική αυτή συνεύρεσή του με το Φιλόλαο στην Άνδρο, το 2001.
Μεγάλος και πολύπλευρος καλλιτέχνης ο Πράσινος σφράγισε το έργο του με όλες τις αισθητικές και ιδεολογικές ζυμώσεις κατά την παραμονή του στο Παρίσι των ανακατατάξεων: σουρεαλισμού της Art Informel, αλλά και του αμερικανικού αφηρημένου εξπρεσιονισμού, της χειρονομιακής ζωγραφικής και της μινιμαλιστικής γραφής. Μέσα από μια σπάνια σειρά από άγνωστα έργα – κυρίως πρώιμα – που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι φανερά όλα τα παραπάνω περάσματα.
Λάδια και ακρυλικά σε χαρτί, ακουαρέλες και σινικές. Σ’ αυτές τις τελευταίες έχει ένα μοναδικό τρόπο να κάνει αναπαράσταση με «εργαλείο» την αφηρημένη χειρονομιακή γραφή, μια τεχνική κηλιδογραφίας (tachisme) που τονίζει το διάλογο του φωτεινού με το σκοτεινό, αποπνέοντας μια δραματική αίσθηση μνήμης. Επιπλέον, προσέξαμε πως κάποια φίνα πορτραίτα του 1938 σε μολύβι, διαλύουν την εντύπωση πως η δύναμή του βρίσκεται αποκλειστικά στα νατουραλιστικά του θέματα.
Με αφορμή την έκθεση κυκλοφόρησε μια μονογραφία των γαλλικών εκδόσεων Actes Sud. Θα μεταφραστεί άραγε; Είναι ελάχιστα τα κείμενα που φωτίζουν το έργο του Πράσινου.